Tips voor de kerstvakantie

13 TIPS VOOR DE KERSTVAKANTIE

De kerstvakantie doorbrengen in de Belgische Ardennen biedt je een scala van activiteiten en uitstapjes. We hebben 13 tips voor u op een rijtje gezet. Het vakantiehuis vormt een centrale uitvalsbasis naar de vele evenementen en uitstapjes die de omgeving heeft te bieden.

 1. Bezoek kerstmarkten
 2. Met de kerstman op de stoomtrein
 3. Bezoek een (kerst)concert
 4. Bezoek een kerstviering
 5. Bezoek het oudste evenement: ‘Tijd voor geschenken’
 6. Maak een boswandeling
 7. Bezoek een indoor pretpark met de kinderen
 8. Relax met een dagje zwemparadijs en wellness
 9. Ga langlaufen
 10. Bezoek brouwerij Leffe
 11. Breng tijd door in één van de gezellige en goede eetcafés
 12. Wintervreugde in het domein van de Grotten van Han
 13. Op restaurant

TIP 1. BEZOEK KERSTMARKTEN

De kerstvakantie is de ideale tijd om kerstmarkten te bezoeken. Je kunt hier genieten van sfeervolle verlichting, leuke kerstspulletjes en sieraden kopen en lekker eten. Ook hebben veel kerstmarkten leuke attracties voor kinderen, zoals een ijsbaan waar je ook schaatsen kunt huren. Bekijk ons handige overzicht van de leukste kerstmarkten in de buurt van het Domaine du Bonsoy:

Kerstdorp en kerstmarkt met ijsbaan in Namen

– meer dan honderd chalets in het hart van de stad Namen met een ruim aanbod van cadeau artikelen en ambachtelijke etenswaren met kerstsmaken
– concerten, koren, folkloregroepen en fanfares brengen leven in de straten van het centrum tijdens de weekends, divers straat entertainment: brass bands, steltlopers, goochelaars, kinderanimatie.
– ijsbaan en het wekelijkse bezoek van de kerstman verblijden de kinderen

Meer weten? Ga naar: Tip 1. Kerstdorp en kerstmarkt in Namen 

kerstdorp-namen

Kerstmarkt Maredsous (met ijsbaan) 

Bij de Abdij van Maredsous heeft elk weekend een unieke kerstmarkt: meer dan 50 houten hutten en talrijke animaties.
Open: van 22 november tot 25 december van 10.00 tot 20.00 uur + Nocturne op vrijdag 16 december en vrijdag 26 december. 

Overdekte ijsbaan (300 m2) open alle dagen tot 6 januari

Meer informatie: www.noelamaredsous.be

 • kerstmarkt-maredsous

Dan zijn er nog de kerstmarkten in Dinant (overdekt), Maredret, Spontin, Andenne, Leffe kerstmarkt, Hastière-Lavaux, Yvoir, Godinne (met langlaufpistes als er sneeuw ligt), Annevoie en nog veel meer.

Kerstmarkt in Dinant

Met streekproducten, origineel handwerk en animatie. Proef de kerstsfeer in de stad van Adolphe Sax in Dinant.

Er staan je tal van lekkere ontdekkingen te wachten: vleeswaren, gebakjes, kerstworsten, chocolade, snoep… en ook glühwein, seizoensbieren of eggnog.

Meer informatie vind je hier: kerst in Dinant 

TIP 2. MET DE KERSTMAN OP DE STOOMTREIN

 kerstman-en-stoomtrein

 Ook dit jaar verwisselt de Kerstman één weekend lang zijn slee voor een prachtige oude stoomtrein. Hij reist er met groot en klein mee in een warme kerstsfeer. Tot de grootste vreugde van de kinderen wandelt hij, tijdens de reis, door de verschillende wagens met snoep voor de brave kinderen. Voor de grootsten, is er onze “barwagen” met verkoop van soep, cacao, glühwein, etc.

Meer weten? Ga naar: Tip 2. Met de kerstman op de stoomtrein
 

TIP 3. BEZOEK EEN (KERST)CONCERT

kerstconcert

Geniet van het koor terwijl je de sfeervolle inrichting van de kerk bewondert. Of ga naar een uitvoering van een jazzband of dj. Traditionele kerstconcerten en moderne varianten vind je onder meer in:

 • Dinant 

Tip 4. BEZOEK EEN KERSTVIERING

kerstviering

De decembermaand is een maand van bezinning en waar kan dat beter dan tijdens een kerstviering in een prachtige sfeervol versierde kerk. Even tot rust komen tijdens alle hectische feestdagen. Kerstvieringen vind je in bijna alle dorpen in de omgeving van het vakantiehuis, onder meer:

 • Dinant
 • Hastière
 • Foy

TIP 5. BEZOEK HET OUDSTE EVENEMENT ‘Tijd voor geschenken’

 tijd-voor-geschenken

In de periode van de eindejaarsfeesten is “Tijd van geschenken” een onmisbaar evenement geworden. Op het landgoed van de abdij van Floreffe geven meer dan 40 ambachtslui in een gezellige sfeer je allerlei ideeën om je vrienden en familie te verrassen.

Keramiek van de verschillende rekeningen, sieraden, schilderen op hout, textiel mode creaties, hoeden en tassen, gedraaid hout, porselein schilderen, steen het werk, kaarten, arbeid plexi, bloemen genaturaliseerde et cetera.

Meer weten? Ga naar: Tip 5. Tijd voor geschenken

TIP 6. MAAK EEN BOSWANDELING

langs-de-maas 

Op mooie winterse dagen is het heerlijk een boswandeling te maken. Je wordt er gelukkig van, echt waar. Wetenschappers hebben bewezen dat je hersenen onder invloed van zonlicht serotonine aanmaken, wat je een blij gevoel geeft. Bovendien is de beweging en de buitenlucht gezond voor je. Daarnaast geeft frisse lucht je weer nieuwe energie en heb je de tijd om bij te kletsen met je gezin, partner of vrienden. In de omgeving van Domaine du Bonsoy vind je talloze prachtige wandelroutes. Raadpleeg de wandelroutes in het vakantiehuis of ga naar het syndicat d’initiative (soort VVV) in Hastière of Dinant. In elk dorp of stad vind je een syndicat d’initiative waar je toeristische informatie kunt krijgen.

TIP 7. BEZOEK EEN INDOOR PRETPARK MET DE KINDEREN

funland

Meer dan 40 attracties op 8000m². Als dit geen fun is! Op dagen dat het geen lekker weer is en de kinderen wat energie kwijt moeten, ga je in de kerstvakantie naar een indoor pretpark!

Meer weten? Ga naar: Tip 7. Bezoek een indoor pretpark

TIP 8. RELAX MET EEN DAGJE ZWEMPARADIJS EN WELLNESS 

11722276_10153930399660278_897222955379228634_o

Ontspannen tussen de drukke decemberdagen. Dat kan nergens beter dan in een wellnesscentrum met waterparadijs waar ook de kinderen zich kunnen vermaken met het golfslagbad of de waterglijbaan. Plan dus bijvoorbeeld een gezellige dag in een sauna of zwembad met je gezin, partner of vrienden.

Meer weten? Ga naar: Tip 8. Relax met een dagje zwemparadijs en wellness

TIP 9. GA LANGLAUFEN

wilma-lauft-lang

Als er sneeuw ligt, kun je langlaufen op de vier mooie langlaufpistes van 4, 7, 9 of 12 kilometer. U glijdt tussen prachtig witte naaldbomen door een stil landschap.

Meer weten? Ga naar: Tip 9. Ga langlaufen

TIP 10. BEZOEK BROUWERIJ LEFFE

kerstbier

Breng een bezoek aan Maison Leffe, in het hartje van Dinant, om u te verdiepen in de oorsprong van het unieke abdijbier. Natuurlijk gaat u ook het speciale Leffe kerstbier proeven. Leffe Kerstbier is een speciaalbier waar u elk jaar tijdens de feestdagen van kan genieten. Een hartverwarmend, karaktervol bier met een fruitig, gekruid boeket.

Meer weten? Ga naar: Tip 10. Bezoek brouwerij Leffe

Tip 11. BRENG TIJD DOOR IN EEN VAN DE VELE GEZELLIGE EN GOEDE EETCAFES

 cafe-leffecafe-leffe2

Bourgondisch genieten van het goede leven in de Belgische Ardennen. Bijvoorbeeld in cafe Leffe in Dinant.

Veel restaurants brengen een speciaal wildmenu met producten uit de streek. De speciale sfeer van de laatste weken van het jaar in de Belgische Ardennen kan ik niet verwoorden, die moet je ondergaan.

12. BEZOEK DE GROTTEN VAN HAN

De dagen worden kouder en kouder, het bos heeft haar ijsmantel al aan en de rendieren maken zich klaar voor hun jaarlijkse grote reis… Geen twijfel mogelijk: de winterfeesten komen eraan!

Ontdek het Wildpark in de winter.

Het Domein is open van 21 december tot en met 5 januari 2020 (behalve op 25 dec en 1 jan)! Kom de winter vieren in het hart van de Natuur!

Meer weten? Ga naar:Winterse magie

13. OP RESTAURANT

Wat eten we in de kerstvakantie? Bezoek één (of meer) van de aanbevolen restaurants. Veel voorpret met het neuzen in de menukaarten. Heeft u nog een tip? Laat u het even weten via het contactformulier op deze website.