Wandelen in de Ardennen

In de provincie Namen ligt de vallei van de Hoge Maas, één van de mooiste streken in de Belgische Ardennen. Een heuvelachtig landschap met indrukwekkende rotswanden, slingerende riviertjes, oeroude bossen en schilderachtige dorpjes.  

Belgische Ardennen, een streek voor wandelaars

Wandelen door ongerepte natuur en het heuvelachtige landschap waardoor wandelen soms een echte sportieve uitdaging betekent, langs rijke fauna en flora en pittoreske dorpen waar u een hartelijk onthaal wacht.

Een diversiteit aan natuurlandschappen

De geuren van het bos opsnuiven Ardennen of zoeken naar een schat? In Wallonië moet je zijn. De zuidelijke Belgische Ardennen: een streek voor wandelaars, van een korte gezinswandeling tot een langeafstandswandeling van meerdere dagen.

Bewegwijzerde wandelroutes

Deze vind je vrijwel overal. Stap binnen bij het plaatselijke toeristenbureau voor informatie en actuele wandelroutes. Op veel plaatsen kun je ook onder leiding van een gids wandelen, sommige natuurgebieden zijn zeer kwetsbaar en alleen met een gids te bereiken.

Langeafstandsroutes

Dit zijn de GR-routes voor wie echt veel kilometers wil maken. Wederom verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV of toeristenbureau.

GPS-routes

Meer dan 170 routes vind je hier. Niet alleen voor wandelaars, ook mountainbikers, automobilisten etc. Te downloaden als GPX-bestand (universeel) of GDB-bestand (Garmin).

Geocaching

Het wereldwijde fenomeen geocaching vind je ook in Wallonië. Ook hier liggen ‘caches’ verstopt. Dat maakt wandelen een uitdaging voor kinderen. Ga op speurtocht naar een schat in de prachtige natuur. Ze liggen vaak op speciale plekken verstopt, plaatsen die je anders zouden ontgaan. Je komt zo nog eens ergens! Met een account en een gps op je mobiele telefoon kun je gaan ‘schat zoeken’.

Een paar mooie wandelingen op een rijtje:

1 Wandeltocht Burcht en Vallei

Deze gemakkelijke wandeling zonder grote hoogteverschillen, start bij de kerk in Falaën en is 9 km lang. Falaën is één van de mooiste dorpen van Wallonië. Je komt op deze route langs de kasteelboerderij van Falaën, de rotswanden van de vallei van de Falvion, historische grotten, panoramisch uitkijkpunt over de Vallei van Molignée, en de ruïnes van kasteel Montaigle met museum. Klik hier voor de wandeltocht Burcht en Vallei

2 Wandeltochten Fondry des Chiens

Hier kun je kiezen uit twee wandelingen, 3 km of 12 km. Het startpunt is Nismes. In het plaatselijke toeristenbureau zijn wandelroutes te vinden. De eerste wandeling van 3 km duurt anderhalf uur en je loopt door kalkgrasland rond Roche Trouée en de Fondry des Chiens. Er zijn diverse informatieborden en rustbanken. Het tweede deel van de route, in totaal 12 km (4 uur wandelen) is een stuk moeilijker en je moet klimmen. De route leidt je langs het riviertje de Viroin, op uitzichtpunt Roche aux Faucons heb je een prachtig uitzicht over Nismes. Van hieruit ga je verder over de steile hellingen en het uitzicht op de ruïnes van Dourbes. Toeristische informatie bij deze tocht: dichtbij zijn de grotten van Neptunes. Het plaatsje Vierves-sur-Viroin met kasteel is één van de mooiste dorpjes van de Belgische Ardennen. In het dorpje Mariembourg kun je in brouwerij een streekbiertje ‘Super de Fagnes’ gaan proeven. Klik hier voor de wandeltochten Fondry de Chiens

3 Wandelen in natuurpark Viroin-Hermeton

Natuurpark Viroin-Hermeton biedt een buitengewone afwisselende flora en fauna uit het Middellandse zeegebied. Deze folder biedt verschillende wandelroutes met de bezienswaardigheden: Stoomtreinen en stroomtreinmuseumMuseum over de Prehistorie, Espace Arthur Masson en het Ecomuseum. Klik hier voor de wandelingen in natuurpark Viroin-Hermeton.

4 Wandelen in natuurpark Furfooz

Een absolute aanrader! Klik hier voor meer info.

5 De mooiste wandelroutes

Voor ieder wat wils: bekijk hier de meest gewaardeerde wandelroutes. Download ze hier.